Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin kullanıcılarına yönelik önemli bir adım atıyor. Bakan Murat Kurum’un yaptığı açıklamaya göre, yaklaşık 100 bin hektarlık 2B alanında mülkiyet hakları belirlenecek ve tapular yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edilecek.
2B arazisi nedir?
6831 sayılı Orman Kanunu'nun 2/B maddesi gereğince, 31 Aralık 1981 tarihinden önce bilimsel ve teknik açıdan orman niteliğini tamamen kaybetmiş alanlar orman sınırları dışına çıkarılıyor. Bu kapsamda kalan araziler uzun yıllardır vatandaşlar tarafından kullanılan, orman özelliği taşımayan alanlar olarak kabul ediliyor.
Arazilerin tapu süreci
Yıllardır bu alanlarda yaşayan ve kullanım hakkı bulunan, yaklaşık 5 milyon vatandaşı ilgilendiren düzenleme ile bu kişilere mülkiyet hakkı tanınarak tapuları verilecek.
2B arazilerin tescili
Orman Kadastro Komisyonları tarafından orman dışına çıkarılan bu alanlar, öncelikle Hazine adına tescil ediliyor. Ardından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 3402 sayılı Kadastro Kanunu çerçevesinde fiili kullanım durumu esas alınarak kadastro çalışmalarını yürütüyor. Hazırlanan kadastro tutanağında varsa yapı ve tesis gibi muhdesatın kime ait olduğu ve ne zamandan beri kullanıldığı da belirtiliyor.
Uygulama mevcut orman varlığına zarar verir mi, ormanları imara açık hale getirir mi?
Bu düzenleme mevcut orman alanlarına herhangi bir zarar vermiyor ve ormanların imara açılması gibi bir durum söz konusu değil. Zira 2B kapsamındaki araziler, 1981 yılından önce orman niteliğini kaybetmiş, halihazırda vatandaşların kullanımında olan ve sınırları daha önce belirlenmiş atıl alanlar olarak değerlendiriliyor.
Düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin ne yapması gerekiyor?
Kadastro çalışmaları tamamlandıktan sonra bu araziler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredilecek. Sonrasında hak sahibi vatandaşların, tapularını alabilmek için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.
Düzenlemeden hangi iller yararlanacak?
Bu süreçten en fazla yararlanacak iller arasında Ankara, Aydın, İzmir, Manisa, Antalya, Samsun, Adana ve Mersin bulunuyor. Bu illerde 2B arazilerine ilişkin kullanım kadastrosu çalışmaları yoğun olarak yürütülüyor.
2B arazilerle ilgili çıkan iddialara karşın İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) şu açıklamayı yaptı:
"2B arazilerinden kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla yapılacak düzenleme hakkında ortaya atılan, “İnsan eliyle ormansızlaştırılan alanları satmaya hazırlanan iktidar, kaçak yapılara yasallık kazandırmış olacak.” iddiası doğru değildir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bahse konu çalışmasının imar affıyla ilgisi olmamasının yanı sıra yeni orman arazilerinin kullanıma açılması da söz konusu değildir. İddiaya konu düzenleme ile orman vasfını yitirmiş halihazırda kullanılan alanların tapularının sahiplerine teslim edilmesi planlanmaktadır. Çalışma kapsamında 5 milyon kişinin tapu mağduriyetinin giderilmesi hedeflenmektedir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar etmeyiniz."
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.